Masurile preventive de combaterea buruienilor urmaresc prevenirea inmultirii si raspandirii buruienilor pentru a mentine prezenta acestora sub pragul de daunare si pentru a reduce astfel costurile aferente combaterii directe a buruienilor.
Metodele folosite pentru combaterea buruienilor sunt:
Mulcirea terenului se poate realiza cu materiale organice degradabile (frunze, paie) sau cu materiale plastice nedegradabile (folie de polietilenă de diferite culori). Acoperirea solului cu materiale de mulcit impiedica buruienile sa germineze, asezarea mulciului se poate realiza numai pe directia randurilor de plantare sau peste tot spatiul de cultura.
Grosimea mulciului poate fi de 15-30 microni.
Cele 3 culori și grade de transparență ale foliilor de mulcire folosite la ora actuală, se disting prin comportamentul lor diferit față de radiația solară și radiația terestră care condiționează efectul asupra buruienilor.
• Polietilenă transparentă, transmite bine radiația solară spre suprafața solului având un efect scăzut împotriva buruienilor;
• Polietilenă neagră: absoarbe complet radiația luminoasă solară fiind foarte eficientă împotriva buruienilor, impiedica rasarirea acestora.
• Polietilena albă are efect bun împotriva buruienilor reflectând lumina și limitând creșterea temperaturii la nivelul solului.
Efectele mulcirii:
– folia neagră are o eficiență mai mare în combaterea buruienilor, pentru ca semintele de buruieni nu rasar la intuneric
– In legumicultura se recomanda ca folie de mulcire folia cu doua fete , neagra la exterior pentru a impiedica rasarirea buruienilor, si alba la interior pentru a capta mai multa caldura necesara plantelor
– limitează levigarea azotului datorită sistemului de udare obligatoriu prin picurare
– limitează evapo-transpirația, dezavantajând dezvoltarea bolilor prin reducerea umidității atmosferice și al contactului frunzelor cu solul umed
– stimulează prinderea răsadurilor plantelor datorită menținerii unui conținut ridicat constant de umiditate în sol
– se obțin produse curate datorită evitării contactului dintre partea comestibilă și sol
– creste temperatura în sol în timpul nopții datorită transferului lent de energie termică spre exteriorul foliei de mulcire
– protejează structura solului împotriva efectelor negative induse de ploi și de irigarea prin aspersiune sau pe rigole
– creșterea eficacității fotosintezei datorită reflecției luminii spre partea inferioară a frunzelor.
Semanatul fals
Una din metodele agrotehnice pentru combaterea buruienilor este semănatul fals sau metoda provocarii germinării semințelor de buruieni sau a pornirii în vegetație a speciilor perene.Aceasta constă în mărunțirea stratului superficial al solului, prin grăpare, pentru a stimula germinarea semințelor de buruieni.
După 10-15 zile pe solul afânat cald si umed răsar buruienile care acoperă terenul. În acest moment solul se lucreaza cu grapa de buruieni , distrugându-se buruienile.
Operatia se poate repeta de 2-3 ori (daca conditiile de sol si timp permit), la adancimi diferite, iar reusita acestei metode depinde si de umiditatea solului, deoarece dupa ploi semintele de buruieni germineaza in masura mai mare.Dupa aceasta lucrare solul nu mai trebuie lucrat adanc inainte de semanat sau plantare pentru a nu aduce la suprafata seminte de buruieni din straturile mai adanci ale solului.
Combaterea termică a buruienilor în culturile de legume în solar
Pe lângă lucrările manuale și mecanice de distrugere a buruienilor o metoda larg aplicată este dezburuienarea termica. Aceasta este folosită ca modalitate de combaterea buruienilor în primele fenofaze după răsărire.
Această tehnică folosește temperaturi cuprinse între 70oC si 80°C în funcție de procedeul utilizat. Metoda este foarte folosită în legumicultură, pomicultură, viticultură.
Se foloseste un arzător portabil, cu ajutorul căruia, flacăra se dirijeaza spre suprafețele depărtate de plantele de legume (intre randurile de plante)
Consumul de gaz pentru combaterea buruienilor prin ardere cu flacără în cultura de legume, este de 60 litri/ha , respectiv 6 litri/0,10 ha.
Pe o adancime de 10-12 cm sunt distruse atat semintele de buruieni cat si insectele existente in aceasta portiune de sol.Metoda se poate realiza si pentru suprafete mai mari si cu mai mare eficienta pentru eliminarea buruienilor,in special la cultura de pepeni unde distanta dintre randuri este mai mare respectiv 1,5 -1,8 metri
Metodele biodinamice de combatere a buruienilor.
Conform acestor principii apariţia noilor buruieni este inhibată de introducerea în sol a cenuşii obţinute din arderea propriilor seminţe. Se recomandă, de asemenea, şi alte tehnici practice cum ar fi: obţinerea de cenuşă prin arderea seminţelor şi amestecarea sa cu nisip sau pământ uscat în părţi egale şi apoi împrăştierea pe sol uniform în vetrele de unde au fost recoltate seminţele.
Combaterea buruienilor cu un amestec de cenusă- sol de 1:9 este o metodă biodinamică care se realizează după ce a fost pregătit terenul pentru înființarea culturilor, fără a cultiva ceva pe acel teren timp de minim 15 zile.
Răsărirea noilor buruieni este inhibată prin introducerea în sol a cenuşii obţinute prin arderea propriilor seminţe. Tratamentul se repetă timp de 3-4 ori consecutiv.